Kong Api Gateway

İlkay Narlı
Teknoloji ve Mühendislik Blogu
2 min readSep 30, 2019

--

Merhaba, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin çözümlerini paylaşmak gerçekten ulvi bir davranış. O yüzden öncelikle Stack Overflow’da sorulan sorulara cevap verenler olmak üzere, bir satırla bile olsa bu anlamda katkı sağlayan tüm insanlara derin saygı ve sevgilerimi sunarak başlamak istiyorum. İyi ki varsınız!

Biz de naçizane, çalıştığımız şirkette (zingat.com) karşılaştığımız problemleri ve çözümü için sarfettiğimiz çabaları zaman zaman, dilimiz döndüğünce burada anlatmaya çalışıyoruz. Umarız faydalı olur. ❤

Bu yazıda kullanmaya başladığımız Kong Api Gateway aracından bahsetmek istiyorum.

Kong bir api yönetim aracı. Bir veya birden çok API’ı tek bir yazılım üzerinde yönetmenize imkan sağlıyor ve açık kaynaklı. Bu sizi birçok maliyetten kurtardığı gibi rüştünü ispatlamış olduğu için de gönül rahatlığı ile kullanabiliyorsunuz.

Kong, hali hazırda sunduğu çözümler sayesinde elinizdeki API için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi neredeyse tek tık kolaylığıyla kullanmanıza imkân sağlıyor. Çünkü eklenti temelinde çalıştığı için her ihtiyacınıza göre bir eklentisi var. Peki nedir bu ihtiyaçlar? Güvenlik, trafik yönetimi, yetkilendirme, loglama, izleme (monitoring)… Bunların hepsi için tek yapmanız gereken şey API’nızın önüne bir Kong kurmak ve ihtiyaçlarınız için pluginlerin ayarlarını yapmak. Kong community versiyonunda bir arayüz sağlamıyor (sadece resmi arayüz enterprise versiyonunda var), sizinle rest üzerinden haberleşiyor fakat gönüllüler tarafından yazılmış harika arayüzler sayesinde bu ihtiyacınızı da kolaylıkla gideriyorsunuz. Biz arayüz için Konga’yı tercih ettik. https://github.com/pantsel/konga

Kong, kurulum adına birçok alternatifle birlikte geliyor. Bunlardan bir tanesi docker. Docker imajını dakikalar içinde sunucunuzda ayağa kaldırarak kullanıma hazır hale getirerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Konga’da öyle.

Bu yazıdaki asıl amacım sizleri benzer ihtiyaçlar için ortak çözümler sunan bir yazılımın varlığından haberdar etmek olduğu için kurulum, ayarlar gibi ayrıntılı konulara girmiyorum. Bunları Kong kendi dökümanlarında uzun uzun ve güzelce anlatmış.

Geçtiğimiz aylarda Zeetup 2'de Kong hakkında bir sunum yapmıştım.

Zeetup 2

Kong’u neden ve nasıl kullandığımızı, faydalarını ve birkaç örnekle de gerçek hayatta bizim için çözdüğü problemleri detaylı olarak anlattım. Konuşurken biraz ağırdan almış olabilirim o yüzden 1.5x ile izlemenizi tavsiye ederim. Okuduğunuz için çok teşekkürler. İyi seyirler :)

--

--